AFM1
Plijesni roda Aspergillus među najčešćim su uzročnicima kvarenja hrane i hrane za životinje, a u određenim uvjetima mogu sintetizirati mikotoksine (toksične sekundarne metabolite). Aflatoksini su skupina mikotoksina koji često onečišćuju različite žitarice, među kojima najčešće kukuruz, a ulaskom u prehrambeni lanac uslijed ishrane životinja onečišćenim krmivom, mogu biti prisutni i u hrani životinjskog podrijetla. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) svrstava aflatoksine u humane karcinogene skupine 1A, a jedan od najvažnijih i najznačajnijih aflatoksina je aflatoksin B1 (AFB1). Budući da se u mlijeku krava hranjenih hranom onečišćenom AFB1 može nalaziti aflatoksin M1 (AFM1), metabolit AFB1 odnosno produkt biološke pretvorbe AFB1 u mikrosomima jetre postoji zabrinutost o toksičnom djelovanju mikotoksina na čovjeka. AFM1 je relativno stabilna molekula u sirovim i obrađenim mliječnim proizvodima i ne može se inaktivirati toplinskim tretmanima poput pasterizacije. Zbog svog afiniteta prema proteinima mlijeka, AFM1 može biti prisutan i u mliječnim proizvodima, a koncentracija ovisi o proizvodnom procesu pripreme mliječnih proizvoda, vrsti proizvoda, udjelu vode i konačnom proizvodu.
Kako se AFM1 može nalazi i u majčinom mlijeku, mnoge države imaju propisane kontrolne razine AFB1 u hrani za životinje odnosno ljude. Najviše dopuštene koncentracije AFM1 u mlijeku i mliječnim proizvodima razlikuju se od zemlje do zemlje, ali zakonska regulativa u zemljama EU jedna je od najstrožih u svijetu i iznosi 0.05 μg/L za konzumno mlijeko. U Republici Hrvatskoj su Pravilnikom o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani regulirane najviše dopuštene količine mikotoksina AFM1 u sirovom mlijeku, toplinski obrađenom mlijeku i mlijeku za proizvodnju mliječnih proizvoda od 0.05 μg/L.